Copyright 2019 - Köszöntjük honlapunkon.

Ajánló

Neveljünk együtt!

Miért mesélj

minden nap

gyermekednek? 

Mini kiállítás

Zsirai-Kiss Janka
rajzai
______________

A hónap verse, dala

Hogy a csibe, hogy

A hónap fotója

Megérkeztünk!

"Kitűnő előkészítő játék a röplabdázáshoz. A Magyar Röplabda Szövetség ezért országszerte tornákat szervez az óvodásoknak. Az idei szombathelyi bajnokságra 19 helyi és a csepregi óvoda hozta el nagycsoportosait, 34 csapat, 250 ügyes, a játékot – az óvónénik jóvoltából – már jól ismerő gyerek vívott nagyon jó hangulatú ötperces meccseket." (idézet a Vaol.hu-ról) Nagycsoportosaink remek, lelkes kitartó küzdelmet vívtak több körmérkőzésen keresztül. Sikerélményekben gazdagon, pólóval, oklevéllel jutalmazva térhettek haza kis játékosaink.

 A "kis" csarnok

 

 Köszönjük, Lilla néni!

 

 

Óvodánk jó kapcsolatot ápol a Bartók Béla Zeneiskola tanáraival, tanítványaival, így ebben az évben is volt szerencsénk meghallgatni a Gothard Jenő Általános iskolába járó zeneiskolás növendékeket. Igy a legkisebb ovisaink is bepillantást nyerhetnek a hangszerek világába, rövid kis zenei darabokat játszanak gyerekeknek gyerekek.

 

Volt óvodásunk Repcsényi Dóri is megmutatta hangszeres tudását.

A kis közönség lelkesen tapsolt, együtt énekelt és csendben hallgatott, figyelt. Köszönjük Pulay Teréznek, a zeneiskola igazgatóhelyettesének a lelkes és a zenetanuláshoz kedvcsináló bemutatót.

 

Fotók a Galériában!

 

Ezt a címet adtuk annak a kiállításnak, amelyen bemutatkozhattak óvodánk kis alkotói egy szélesebb közönségnek: a Váci Mihály Általános és Művészeti Iskola aulájában. Szivárványország: jelképezi a kiállítás intenzív, tiszta színeit, a technikák  egymásmellé sorakoztatását, de leginkább a gyermeki sokszínűséget, az  alkotók és alkotások színes varázslatos világát. 

- A plakátunkon és meghívóinkon Zsirai-Kiss Janka tündére- 

Mottónak a gyerekrajzok elé legszívesebben mindig Picassot idézem: "Már 12 évesen úgy tudtam festeni, mint Raffaello, de egy egész élet kellett, hogy úgy tudjak festeni, mint egy gyerek..."

Február 20-án délután Iker Gabriella óvodavezetőnk nyitotta meg a tárlatot, ahol szép számban jelentek meg az iskola tanulói, tanárai és tanítói,  a meghívott szülők, nagyszülők és az érdeklődők. Létezik egy égi jel, amely bárkit képes ámulatba ejteni és megtölteni a lelkét boldogsággal. A gyermekrajzokon  napocska mellett talán ez a második leggyakrabban megjelenő égi jelenség. A szivárványszínek szimbolikája számos kultúrában jelen van, és igen hosszú múltra tekint vissza. A sokszínűség, a befogadás, a remény és a vágyakozás szimbóluma.

A fő motívum, a szivárvány végigvonult a rendezvényen: a kiállítótér központi helyét a Szivárvány című textilkép díszíti. Alatta készült el az ehető műalkotásunk: a Csiga-biga csoportos gyerekek anyukái sütöttek színes muffinokat, amelyekből a gyerek a felnőttekkel karöltve hoztak létre egy óriás szivárványt, amit aztán a megnyitó végén közösen elfogyaszthatott a  tisztelt publikum. Zenei aláfestésnek az Ower the Rainbow szólt, különböző feldolgozásokban. (a zeneszöveg is olvasható a falon)

A megnyitón az óvoda dráma körébe járó gyermekek adtak elő versfeldolgozásokat, mozgással, énekléssel kísérve, melynek "Téli szösszenet" címet választotta Bödeiné Merklin Anita óvoda- és drámapedagógus, aki a gyerekek felkészítője volt. Szinte minden szereplő gyermek alkotása is látható a falakon. A műsorban is elhangzott egy Szivárvány című vers (Bartos Erikától), mely szintén újraolvasható egy képen.

A tárolókban a gyerekek  rajzai, festményei, nyomatai és egyéb kézműves kis alkotásai csodálhatók meg, de helyet kaptak a közösen készített nagy munkák is: a Napocska csoport szivárványa (textilfestés), a Csiga-biga csoport tengeralatti világot ábrázoló tűnemezelt óriástársasjátéka, és a Csiga-biga csoport díjnyertes festménye ill. applikációja: az Oroszlán tekintete is.

  Mind a négy csoportunk munkáiból kerültek a válogatásba. A legkisebbek, a Katicák tenyérlenyomatokból festéssel továbbalakított képei szerepelnek, valamint farsangi maszkjaik, melyeken a festékek színei véletlenszerűen olvadnak, úsznak egymásba, rendkívül izgalmas textúrát hozva ezzel létre.

Napocska csoportosaink mobil papírplasztikái veszik birtokba a kiállítótér felsőbb régióit.

Süni csoportosaink papíralkotásai szintén kilépnek a térbe, a vegyes technika teret ad a kísérletezésnek, a fantáziának: 

A fotókon megjelennek még a színes építőkockákból naponta újra és újra megalkotott építmények, a várak és magas vasutak stb., amit a fiúk soha ugyanúgy meg nem ismételnek, újra és újra alkotják ezeket a térplasztikáknak is felfogható kompozíciókat.

  A munkák egy része az oviban működő Horváth-Takács Ágnes vezette  Varázsceruza tehetséggondozó műhely foglalkozásainak termése. Meseillusztrációk, versek keltette gondolatok leképezései ezek. Közös jellemzőjük az elmélyült foglalkozás egy-egy témával, technikával.

Más rajzokat pedig éppen a gyorsan, frissen odavetett vonalak, a lendületes eszközkezelés emeli ki a sorból. Ezek a rajzocskák néha egy-egy újrafelhasznált, vékonyka papírra készültek, ezért ezek színes fénymásolatok formájában, kissé felnagyítva kerültek be a válogatásba.

Az alkotásokat gyermekirodalmi művek egészítik ki, hiszen gyakran kapcsolódnak egymásba a művészeti ágak az óvodai komplex foglalkozásokon. Fantasztikus rajzok születtek pl. a Süni csoportban Horgas Béla: Időfa című verséhez, a fában lakó négy tündér alakja több alkotáson is visszatér:

Az iskola is kedves meglepetéssel és ajándékkal fogadta a kis "művészeket". Gyereknek is, szülőnek is, pedagógusoknak is élmény volt ez a kiállításmegnyitó! Köszönet mindenkinek, aki segített abban, hogy megvalósuljon. A kiállításrendezés Tömőné Nardai Anita és Horváth-Takács Ágnes munkája volt.

A kiállításmegnyitóról készült felvétel a Szombathelyi TV oldaláról itt található:

http://www.sztv.hu/hirek/ovodasok-rajzaibol-nyilt-kiallitas-a-vaci-iskolaban-20180221

Fotóink a Galériában láthatók!